Global virüs saldırısı tarihinde en büyük fidye yazılımı saldırısı gerçekleşti. Dünyada 150’e yakın ülke ve 200 bin’e yakın sistem 12 Mayıs Cuma günü “WannaCry“ adlı zararlı yazılımının saldırısına uğradı.


Ağırlıklı olarak kurumların hedef alındığı global virüs saldırısı en ağır hasarı, İçişleri Bakanlığı‘ndaki bine yakın bilgisayarı etkilenen Rusya almış görünüyor. Saldırı sayısı açısından Rusya’yı, Tayvan ve Ukrayna izledi. Sayısal olarak daha az saldırıya maruz kalmasına karşın İngiltere, saldırılardan daha ağır etkilendi ve sağlık sistemi çöktü.


Türkiye ise 150 ülke arasında en yoğun saldırıya maruz kalan 14’üncü ülke oldu. Ancak Türkiye’de hasar, haftasonunun da etkisiyle diğer ülkelere göre sınırlı kalmış görünüyor.


Bugüne kadar görülen en büyük fidye yazılımı saldırısı 12 Mayıs tarihinde başladı ve bir anda önce 74 sonra 100, son bilgilere göre de 150’ye yakın ülkede 200 bini aşkın sistemi etkiledi. Söz konusu saldırıda, bilgisayarlardaki verileri şifreleyip, verilerin şifresini çözme karşılığında 300 ila 600 dolar arasında fidye talep eden “WannaCry“ isimli zararlı yazılım kullanıldı.



DDG Bilişim Teknolojileri | Web Tasarımı ve Hosting Hizmetleri | Ankara